Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Teleki Béla: Sürgető feladat. Családpedagógiai gondolatok

„Fokozatosan meg kell világítanunk, hogy mennyire sürgető feladat az Egyház lelkipásztori munkájában a család támogatása” – írja II. János Pál apostoli buzdításában a keresztény családokhoz. A könyv megvilágítás, sürgetés, támogatás és a feladatok feletti tépelődés, útkeresés.
A család támogatása világszerte „sürgető feladat” a közösségek vezetői, az egyházak irányítói, a hitvesek és mindazok számára, akik jóakarói önmaguknak, egyházuknak, társadalmuknak és az emberiségnek. Az állami szerveket arra ösztönzi ez a feladat, hogy törvényekkel és rendszabályokkal tegyék zökkenőmentesebbé a családok életútját. A püspököket és papokat pedig arra serkenti, hogy tanulmányozzák a családok életét; kegyelmi s egyéb emberi eszközeikkel segítsék előrehaladását. Tegyék kapcsolatukat bensőségesebbé a hitvesek, és szellemi valamint anyagi kincseikkel legyenek támaszai más családoknak.
A könyv főképp családnak: szülőknek és fiataloknak, valamint lelkipásztoroknak íródott. Tanulhatnak belőle a fiatalok, akik még csak álmodoznak családi fészkükről. Eligazítást nyerhetnek a szülők a családi élet művészetében való növekedésre. Recepteket ugyan nem találnak. Talán még konkrét válasz sincs kérdéseikre, mert ahány család, annyi megoldást igényelne minden probléma. Amikor úgy érzik, hogy megoldásra leltek, alkalmazzák a mondottakat saját családi körükre. A könyv ugyanis csak eligazítási elvekre mutat rá. A lelkipásztorok és mindazok, akik szívügyüknek tekintik a család sorsát, általános elveket szűrhetnek le a sorokból.

A könyv tárgyalása két részre oszlik. Az első rész a családi élet általános kérdéseit ismerteti a családrendszer elméletének szempontjából. A második rész fejezetei a család keresztény szempontjait ismerteti.

I. rész. Nem jó az embernek egyedül

1. A családi fészek (Társas rendszer; A családrendszer játékszabályai)

2. Családtípusok (Nyitott és zárt családtípus; Nagy és kis csáládtípus)

3. A család feladatai (Termel a család; Kultúrát ad a család; A családrendszer társadalmi szerepe; A családi kör melege)

4. A család bölcsője (Párválasztási érettség; A párválasztás pszichológiai rugói; A párválasztás gyakorlati kérdései)

5. Családi létünk fejlődési szakaszai (A fészekrakás, a család összemelegedési életszakasza; A család gyermeknevelő életszakasza; A kiürülő családi fészek életszakasza)

II. rész. Krisztusra és az Egyházra vonatkozó titok

1. A család teológiája (A keresztény család filozófiája; A keresztény család teológiai alapjai; A család keresztény lehetőségei)

2. A keresztény család lelkisége (A családlelkiség fogalmának megközelítése; A keresztény család mint lelki közösség; A keresztény család élethivatása; A keresztény család jel; A keresztény család papsága)

3. Nevelés a keresztény családban (Erkölcsi nevelés a családban; Vallásos nevelés a családban; Családi életre nevelés)


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1985 | Oldalszám: 172 | Méret: 21x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 11 MB |