Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Teleki Béla: Lüktető élet. Családi alapközösségek kézikönyve

Korunk „égető kérdései” között elsőként a családot említi a II. Vatikáni Zsinat.II. János Pál mondta az Európai Püspökök Szimpozionján: „A családtól függ jórészt a társadalom és az Egyház jövője Európában”. Majd hangsúlyozta földrészünk újraevangelizálásának szükségességét, amiben elsődleges szerep jut a családnak. „A világ és az Egyház jövője a családok által alakul.” A Zsinat szerint „a társadalom első és éltető sejtje” és az Egyház „házi szentélye” a család. A Zsinat is dicséri ezt a törekvést: „Jól teszik a családok, ha valamilyen szövetségbe tömörülnek!”. Ezekben a „szövetségekben”, családi csoportokban válhat hatékonnyá, lendületessé és lüktetővé a sejtcsalád ereje. A magcsalád akkor nyújthat támaszt az egyedeknek, valamint a társadalomnak és az Egyháznak, ha maga is a családi alapközösségekben talál gyámolítást, itt fokozza hatóképességét.
A könyv célja: elősegíteni a lüktető és megújulást sugalló családi életet. Olyan kézikönyvnek készült, amely irányelveket és gyakorlati eligazításokat ad a családi csoportok tevékenységéhez. Ezért tárgyal az alapközösségek elméletéről (I. rész), majd részletesen bemutatja egyes családi csoportok születését, életét és munkáját (II. rész).

A könyv felépítése:

I. rész. Közösségben él az Egyház. Keresztény alapközösségek elmélete
1. Az egyház új alapsejtjei (1. Egyházunk új lehetőségei: közösségek; 2. A keresztény alapközösségek mibenléte; 3. A keresztény alapközösségek célkitűzései; 4. A keresztény alapközösségek vezetősége)
2. Keresztény családi alapközösségek (1. A családi alapközösségek áttekintése; 2. A család szerepe az ember egyensúlyának megteremtésében; 3. A család konkrét helyzete; 4. Kísérletek a család jólétéért)

II rész. Egyházunk életének lüktetése. Családi alapközösségek a gyakorlatban
1. Családfürtök (1. A családfürt célja és mibenléte; 2. A családfürt keletkezése és ténykedése; 3. A családfürt tanterve; 4. A családfürt eljárásmódja és munkamódszere; 5. A családfürt vezetősége)
2. Családjólét-modell (1. A családjólét-modell születése; 2. A kommunikáció-gyakorlat csoportja; 3. A családjólét lelkigyakorlatai; 4. A családjólét-modell csoportjai)
3. Családtalálkozó (1. A családtalálkozó rövid története; 2. A Családhétvégek; 3. Családnapok)


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1989 | Oldalszám: 176 | Méret: 21x15 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 13 MB |