Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Thomas Merton: Lelkivezetés és elmélkedés

A könyv két részből áll.
Az első rész annak a kereszténynek szól, aki lelkivezetőt keres, vagy már talált is, és utóbbi esetben teljes mértékben ki akarja aknázni szerencsés helyzetét. Ugyanakkor abban a reményben készült, hogy egyes papok, akik túlságosan félénkek ahhoz, hogy lehetséges „lelkivezetőnek” tekintsék magukat, e lapok olvasása közben talán megtanulják legyőzni természetes habozásukat, és Isten segítségére támaszkodva tanácsot és biztatást mernek adni a gyóntatószékben, ha van rá idő. Azt is reméljük, hogy ez a könyv részben talán eloszlatja a lelkivezetésről alkotott túl merev és sablonos fogalmakat. Hiszen — többek között — azt bizonyítja, hogy a lelkivezetőt nem bűvös gépnek kell tekinteni, amely megoldja a problémákat, és megfellebbezhetetlenül tudtunkra adja Isten szent akaratát, hanem bizalmas jóbarátnak, aki a rokonszenves megértés légkörében segítségünkre van, és izmosítja tapogatózó erőfeszítéseinket, hogy közreműködjünk a Szentlélek kegyelmével: mert egyedül Ő az igazi Vezető a szó teljes értelmében.
A könyv második része az elmélkedésről írt jegyzeteket tartalmazza. Az elmélkedést nem lehet könyvből tanulni. Elmélkedni kell hozzá. De néhány jókor és megfelelő módon adott útbaigazítás esetleg igen nagy különbséget jelent. Talán valaki a tárgyról szóló egyéb könyvekben még nem tudta megtalálni azt, amire szüksége volt. Az ilyennek ez a néhány oldal remélhetőleg segítségére lesz. A könyv nem tart igényt teljességre, még alapos vagy kimerítő tárgyalásra sem. Egyszerűen néhány jelentős pontot érint, amelyet mindenkinek meg kell értenie, mielőtt igazán jól tudna elmélkedni. Ez a rész olyan embereknek szól, akik már érdeklődnek a tárgy iránt, és szeretnének mindennap elmélkedni.

A könyv fejezetei:

Lelkivezetés
1. A lelkivezetés fogalma és célja
2. Szükséges-e a lelkivezetés?
3. Hogyan fordítsuk hasznunkra a lelkivezetést?
4. Lélekföltárás és vezetés
5. Különleges problémák

Elmélkedés
Mi az elmélkedés?
Az elmélkedés a Szentírásban
Az elmélkedés: aktív magatartás és egyesülés
Hogyan elmélkedjünk? (Összeszedettség; A rászorulás érzése; Az imádság igazi légköre; Őszinteség; Koncentráció és egység; Az elmélkedés tárgya; Alapelvek)
Temperamentum és gondolati ima
Összefoglalás és végkövetkeztetés


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1974 | Oldalszám: 71 | Méret: 21x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 7 MB |