Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Puskely Mária: Marcell atya. Élete és lelkisége

Ezrek és ezrek őrzik szívükben Marcell atya meleg mosolyát, megértő, anyaian vigasztaló, szent lelkesedéssel bátorító szavait, idézgetik tömör mondásait, irodalmi alkotásoknak nem szánt verseit, és lapozgatják tizenkilenc füzetet kitevő Naplóját. A Győrött és Budapesten működő egyszerű kármelita szerzetest ma már többen ismerik, mint rejtett élete során: üzenete terjed, lelkisége hódít, jézusi alakja ragyogóbban áll előttünk, mint valaha. Elsősorban nem büszkék vagyunk rá, hanem szeretjük. Márpedig „a szeretet soha el nem múlik”, sőt növekszik, egyre szélesebb körben sugárzik.
Mindenek előtt értünk, magyarokért élt és áldozta fel önmagát; igaz, nem látványos módon, hanem észrevétlen rejtettségben, csendes, önmagát felemésztő hétköznapi szolgálatban. Meg kell őt közelebbről is ismernünk, aki néhány évtizede még köztünk járva — villamoson, buszon, a Margit-szigeti „tölgyek alatt”, a gyóntatószobában — minden férfiban Jézust, minden nőben Máriát, minden gyermekben a Gyermek-Jézust és a kis Szűzanyát látta, köszöntötte, szerette. Egyik kedvenc szentje, ÁrpádháZi Szent Margit példájára a lehető legnagyobb tudatossággal és szeretetenergiával építette közöttünk — önmagát állandóan odaáldozva – Isten országát. Töretlenül bízott abban, hogy kortárs nemzedéke és különösen az ifjúság álapja lehet és lesz a magyar katolikus egyház belső megújulásának.
Ugyanekkor egyetemes távlatokban gondolkodott. Együtt élt a világegyházzal, érzékeny szívvel reagált annak minden eseményére. Távolságtól és társadalmi-politikai határoktól függetlenül a lelkek millióiért harcolta a jó harcot. Nem sokkal halála előtt mondta: kezében tartja mind az öt világrészt… A sarutlan kármelita rend legnagyobb fiai között tartja számon, és azon fáradozik, hogy meggyorsítsa boldoggáavatási eljárását. Ezt a célt szolgálja ez az életrajz is.

A könyv tartalma:

Marcell atya élete és lelkisége
1. Család, tanulóévek
2. Az első világháború
3. Emelkedés a mélypontról
4. Rendi kiképzés, fogadalmak, újoncmester
5. Viharzóna
6. Termékeny évek
7. „Neki növekednie kell, nekem poedig kisebbednem”
8. A halál árnyékában

Marcell atya írásaiból (Levelek; Imák; Elmélkedések; Keresztutak)

Írások Marcell atyáról (Visszaemlékezések; Levelek és dokumentumok)


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1986 | Oldalszám: 211, [16 képmelléklet] | Méret: 21x15 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 35 MB |