Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Mary Purcell: Matt Talbot és kora

Senki sem próféta a maga hazájában. Dublinnak egykor büszke, György-korabeli házai közt, ott élt közöttünk egy ember, akiből Krisztus világossága fénylett, - rakta az árut a Liffey folyót végigszántó teherhajókra, ott térdelt a mindennapi misén, mint nem egy dublini teszi ma is.
Sokan csak annyit tudnak róla, hogy megtért iszákos volt, aki túlzott vezeklésében láncokat viselt. Fura ember, - mondanák. De Isten kegyelmével és az ír nép imádságaira ez a sajátságos ember egy szép napon - ha Isten is úgy akarja - elfoglalja majd helyét az Egyház szentjeinek társaságában. Meg kell ismernünk Matt Talbotot. Szükségünk van tiszteletére. Szükségünk van utánzására. Mary Purcell könyve segít mindebben. Matt Talbot tanít bennünket, üzenete van számunkra, amelyet mindannyiunknak meg kell tanulnunk.
Matt Talbotnak üzenete van a gyerek számára, aki elpazarolja a drága időt és gyakran hiányzik az iskolából, Matt üzenete egy régi iskolai névsornak ez az egyetlen rövid megjegyzése: „iskolakerülő”. Később sok kínos órát töltött azzal, hogy próbálta behozni írás-olvasás terén az elemi iskolában elvesztegetett időt. Végül is soha nem sikerült igazán.
Matt Talbotnak üzenete van az alkoholista számára, akit lelkifurdalás gyötör és undorodik önmagától. Azt mondta, hogy az első három „száraz” hónap volt a legnehezebb egész életében. Semmi sem volt ennél nehezebb, - még a megtérését követő negyven esztendő szigorú böjtjei és átimádkozott éjszakái sem.
Matt Talbotnak üzenete van a világiaknak, akiket arra biztat az Egyház, hogy olvassák a Bibliát. Egy szinte analfabéta ember sikeresen és gyümölcsözően végigrágja magát a Másodtörvénykönyvön, Szent János evangéliumán és Szent Pál levelein. Matt Talbot tapasztalata megmutatja, hogy a Biblia igazán „mindenki könyve”, akit egyszer a Szentlélek kegyei megérintett.
Matt Talbotnak üzenete van az olyan emberek számára is, akik magányosan, elszigetelten élnek, akár néptelen vidéken, akár a városaink, nagyvárosaink körül szaporodó új lakótelepeken. Udvarias, figyelmes jószomszéd volt.
Matt Talbotnak üzenete van azoknak, akik nem élnek elég gyakran a bűnbánat szentségével. Azok az őszinte, egyszerű beszélgetések, amelyeket lelkivezetőjével folytatott, és amelyek olyan jót tettek neki, mintái a pap és gyónó kapcsolatának. Az új bűnbánati szertartás ezt szeretné kialakítani.
Matt Talbotnak üzenete van a munkásokhoz, amikor az ember értékét már-már csak a fizetésképpen kapott bankjegycsomó szerint mérjük. Ő több volt, mint lelkiismeretes munkás: körültekintő munkatárs volt. Semmi áron nem akart terhére lenni másoknak, még az államnak sem, annál kevésbé munkástársainak. Amikor az általános sztrájk idején családok éheztek, Matt mint egyedülálló ember sztrájksegélyét nős, családos társainak adta.
Matt Talbotnak üzenete van a hívekhez az Eucharisztia tisztelete iránt. Napi miselátogatásával, szentáldozásával, tiszteletteljes viselkedésável kifejezte Jézus valóságos szentségi jelenlétébe vetett hitét
Matt Talbotnak jó keresztény jelleme volt, az életszentség alapszabályai szerint élt. Matt Talbot élete igazán prófétai volt.

Az elektronikus kiadásba behelyeztük a Matt Talbot szentté avatásáért mondandó imát, amely egy különálló imakártya.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1978 | Oldalszám: 148 | Méret: 21x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 11 MB |