Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Leo Jozef Suenens: Új Pünkösd?

A könyv mottója XXIII. János pápa zsinati imádsága: „Szentlélek, újítsd meg korunkban csodáidat, mint új Pünkösdöt.”
A szerző bemutatja a Szentlélek működését az Egyház és az egyes emberek vallási életében, „az emberi korlátokon túl a Szentlélek felé irányítja tekintetünket”. Részletesen foglalkozik a II. Vatikáni Zsinat óta történt liturgikus megújulással, tárgyalja a Szentlélek szerepét a mai hiteles kereszténységben, az új közösségekben, és az öküménia területén. Mária és a Szentlélek kapcsolatát úgy mutatja be, hogy Mária „Anyánk a lélekben”.
A szerző célja: „Azoknak, akik pillanatnyilag tanácstalanul állnak, mert a mai nagy változásokban nem ismerik föl gyerekkoruk vagy talán egyszerűen a tegnapelőtt Egyházát, ez a könyv meg szeretné mutatni, hogy a Szentlélek igenis működik Egyházában, erőteljesen dolgozik azon, hogy új, fiatalos lendületet öntsön bele, és hogy továbbra is Ő marad élő reményünk.”

A könyv tartalma:

I. A Szentlélek, az Egyház éltető lehelete (Melyik Egyház?; Az Egyház két dimenziója; A Lélekre figyelő Egyház)

II. A karizmatikus élmény az Egyházban (A Szentlélek mint az ősegyház éltető lelke; A Szentlélek és ajándékainak kiáradása; A karizmatikus élmény a századokon át; Újjáéledés a Zsinaton)

III. A Szentlélek és a liturgikus megújulás

IV. A Szentlélek és Isten megtapasztalása (A fiatalok és az istenélmény; Kísérleti és tapasztalati jelleg; Hit és tapasztalat; Találkozások Istennel)

V. A Szentlélek egy mai vallási élmény középpontjában (Keletkezés; Tanúságtételek; Kísérlet a tapasztalat elemzésére)

VI. A tapasztalat jelentése és jelentősége (Jelenlét és megkülönböztetés; Gyümölcséről ítélhetjük meg a fát; A tapasztalat jelentése és jelentősége)

VII. Szentlélek és hiteles kereszténység (Ki a hiteles keresztény?; A mai keresztény: eszmény és valóság; Hitelesebb kereszténység felé)

VIII. A Szentlélek és az új közösségek (A zsenge Egyház képe: keresztény testvériség; A kereszténység közösségi jellege; Plébánia és közösség; Az eleven keresztény közösségek prófétai szerepe; Két kísérlet)

IX. A Szentlélek és a világban élő keresztény (Feszültséggel teli helyzet; Egy eloszlatásra váró félreértés; A Szentlélek indításából a világba küldött Úr; A Szentlélek indítása alatt a világban élő keresztény)

X. Szentlélek és ökumenikus reménység (A Szentlélek mint a lelki találkozás központja; A Szentlélek mint a tanbeli találkozás központja; A Szentlélek és az egyházak közti szerves egység)

XI. A Szentlélek és Mária (Szentlélek vagy Mária?; Mária a Szentlélek vezetése alatt; Mária, Anyánk a Lélekben)

XII. A Szentlélek, reményem

Ugyanennek a könyvnek szöveges változata: http://www.ppek.hu/k521.htm

A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1978 | Oldalszám: 194 | Méret: 21x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 10 MB |