Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Kardos Klára (össz.): Szegénységünk kincse

A szegénység korunkban kétségtelenül „az idők jeleinek” egyike. Úgy tűnik, három szinten mutatkozik félreérthetetlenül: 1. A tájékoztató eszközök fejlődése folytán idáig ismeretlen gyorsasággal és mértékben értesülünk embertársaink nyomoráról: lelkiismeretünk nyugtalanná válik, segítő készségünk növekszik. 2. A jóléti társadalmak kezdenek ráeszmélni, hogy az életszínvonal növekedése veszedelmekkel is jár, s próbálnak az önkéntes lemondás ajánlásával védekezni. 3. A keresztény ember mindezeken a kérdéseken elmélkedve egyre-másra beleütközik a hegyi beszéd egyik sokat vitatott fogalmába: a „lelki szegénység”-be. Talán itt rejlik az a bizonyos archimédészi pont, amelyen megvetve lábunkat megfordíthatjuk a világot — legalábbis a magunk kicsiny világát?
Amit itt most elméletben szétválasztottunk, az a valóságban elválaszthatatlanul összefonódik. Nem lehetünk „lélekben” szegények úgy, hogy nem veszünk tudomást a szociális tényekről, és nem alakítjuk meggyőződésünkhöz életstílusunkat. Kinek-kinek a saját körülményei között kell felismernie és megvalósítania Isten akaratát ezen a téren is.
A könyv tanulmányai folytán talán sikerül közelebb kerülnünk az evangéliumi nyelvhez, és „Isten szegényeinek” egyszerűségével, a lelki gyermekség tiszta szemével nézni a világot.
A kötet összeállítójaként és fordítójaként Sántha Máté szerepel, ami Kardos Klára álneve volt.

A kötet tanulmányai:
Martin Achtnich: Christophorus. Aki a nagyot kereste. Gondolatok a Kristóf-legendáról
Yves Congar: Isten a szegénységben nyilatkoztatja ki magát
Johann Baptist Metz: A lelki szegénység
René Voillaume: Az életbe épített imádság
Julius Döpfner: A szegény szolga. Papi szegénység ma
Jean Vanier: A részvét forrásvidékén
II. János Pál pápa: Beszéd Rio de Janeiro „Vidigal” nyomornegyedében (1980. július 2.)
Paul Chetcuti: A szegények legszegényebbjeinek szolgálatában
Franz Kamphaus: Mint tapasztalatlan a szegénység dolgában


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1982 | Oldalszám: 123 | Méret: 21x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 8 MB |