Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Igazságot – szeretetben

Ez a kiadvány a Szolgálat nevű folyóirat különszáma, mely a harmincegyedik számát képezte. Az igazság, igazságosság a Szentírásban olyan kulcsszó, amelyik sok gondolatot tár fel. Isten igaz és igazságos, önmagában és népével szemben. Az embernek is ilyennek kell lennie Istennel, önmagával és testvéreivel. A kifejezés tágabb értelmet ölel át, mint a mi megszokott, arisztotelészi igazságosságfogalmunk. Bár sokszor konkrét esetekre is alkalmazzák az ószövetség írói, leginkább a helyes magatartás alaperényét jelzi ez a fogalom: megadom mindenkinek, ami megilleti, mivel ő is Isten képmását viseli, testvérem.
Sajnos az ember történetének hajnalától kezdve lábbal tiporja ezt az eszményt. Káintól az egyiptomi József testvérein keresztül napjainkig mintha csak azt akarná bebizonyítani, hogy érvényesülésének útja az igazságtalanságon keresztül vezet. A gazdagság, a hatalom felejteti vele, hogy nem lehet igaz Isten előtt, ha nem igazságos testvérei iránt. Krisztus megadja az aranyszabályt: „Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük” (Mt 7,12) és az igazi alapmagatartást: „Szeresd embertársaidat, mint saját magadat” (Mk 12,31).
Minden egyénnek és minden kornak újra meg újra meg kell küzdeni az igazságosságért. Ezért elkerülhetetlen a lelkiismeretvizsgálat: hogy állok az igazságosság terén? Milyen főbb pontokban sértjük meg az igazságosságot? Mit lehet és mit kell tenni, hogy a krisztusi ideál közelebb jusson megvalósulásához?

A kiadvány tanulmányai mind ezeket a kérdéseket válaszolják meg:
Őrsy László: Néhány gondolat a hitről és az igazságosságról
Belon Gellért: Igazságosság, jog és evangélium
Egyházatyák az igazságosságról (Balás Dávid kommentárjával)
A világ püspökei az igazságosságról (Eke B. Antal összeállítása)
Georges Cottier: Van-e keresztény tanítás az erőszakról?
Szabó Ferenc: A francia munkásmisszió kezdetei
A medellini konferencia záróokmányából (1968)
Zichy Aladár: Az igazság és a harmadik világ
Magyar misszionáriusok az igazságosságért
Személyi József: „…olyannal mérnek majd nektek is!” (Mt 7,2)
Egy emberségesebb világért (Taizéi fiatalok leveleiből)
Sántha Máté: Hildegard Burjan, a szociális tett embere


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1976 | Oldalszám: 104 | Méret: 21x15 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 7 MB |