Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Hunya Dániel: Keresztény élet

A kiadó megjegyzése: Ez a könyv a Szolgálat nevű folyóirat különszáma, mely a hetedik számát képezte. Azoknak az előadásoknak jegyzetét tartalmazza, amelyeket P. Hunya 1946/47 folyamán Szegeden tartott. A vezérfonalat ő maga diktálta gépbe, ezt a hiteles szöveget közli a könyv változtatás nélkül. Az eredetiben a tulajdonképpeni aszketikai részt nyolc fejezetből állő dogmatikus alapvetés előzte meg. Ezek a fejezetek a következők: 1. Ki az Isten? 2. Isten első elgondolása az emberről. 3. Az istengyermekség. 4. A bűnbeesett ember. 5. A második Ádám. 6. Istentisztelet. 7. Áldozat. 8. Papság. Ezekben P. Hunya nagyon tömören, szinte katekizmus-szerűen próbálta körvonalazni a keresztény élet elvi alapjait. Minthogy ezek inkább vázlatosak és hangsúlyukban természetszerűleg még a második vatikáni zsinat előtti teológiát tükrözik, a könyv elhagyja őket.
Ezekben az előadásokban P. Hunya Isten elgondolását közelíti meg az ember életéről. A keresztény élet ugyanis a maga valódiságában és teljességében nem más, mint az az emberi élet, amelyet Isten gondolt el. Imádkozó, alázatos tisztelettel közelítsünk Isten nagy gondolataihoz, mint Mózes az égő csipkebokorhoz.
Az előadásokban bölcseleti és hittudományi igazságok kerülnek sorra. A beállítás igyekszik az életet szolgálni.

A könyv fejezetei:
9. Eszmény
10. A keresztények szerves egysége Jézus Krisztusban
11. Keresztény élet I.
12. Keresztény élet II.
13. A keresztény élet egysége
14. A keresztény élet teljessége
15. Keresztény élet és kultúra
16. A keresztény élet valósága
17. A keresztény aszkézis
18. A keresztény aszkézis története
19. A keresztény aszkézis lélektana
20. A keresztény aszkézis legfőbb külső gyakorlatai
21. A keresztény aszkézis legfőbb belső gyakorlatai
22. A kísértések
23. Lelkiismeretvizsgálat
24. A szentgyőnás


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1970 | Oldalszám: 83 | Méret: 21x15 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 5 MB |