Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Hunya Dániel: Az isteni főpap nyomában II.

A háromkötetes mű a jezsuita Hunya Dánielnek, a magyar papság nagy spirituálisának elmélkedéseinek gyűjteménye, melyeket az esti punktákban fogalmazott meg kispapjainak. P. Hunyának nemcsak gondolatai eredetiek, de stílusa is tőről metszett. A kiadvány nem javított rajta, meghagyta darabosságában és vulkánló lendületében. Amit mond, az mind átélt igazság, „amely vérében lüktetett, arcát pirosította, izmait feszítette.”
Az elmélkedéseket beleágyazta az egyházi évbe (a II. vatikáni zsinat előtti liturgikus rend szerint). Ez a második kötet Nagyböjt I. vasárnapjától Pünkösd után VI. vasárnapig terjed.
Kispapjalt sokszor kérte, nőjenek bele a papiságba teljesen: ésszel, érzéssel, akarattal, testtel, lélekkel, élettel, halállal, mindennel. A papi lelkiséget a szó szoros értelmében „lelki életnek” fogta föl. Egyik fontos gondolata: a papiság korrelatív fogalma az áldozatnak. Vagyis ott beszélhetünk csak papiságról, ahol áldozat van. A katolikus papságnál van az „objektiv papiság”: a szentmiseáldozat. De van egy másik „papiság”. amely a papi jellemben mutatkozík meg, és amelyet talán „szubjektív papiságnak” nevezhetnénk: a szubjektív áldozatok korrelatívumaként fellépő papiság, amelyben a pap „alter Christus”, szeretetből önmagát feláldozó megváltó.
A Gondviselés mindössze 57 esztendőt engedett Hunya Dániel földi pályafutására. Ezt az életet is teletűzdelte keresztekkel. Negyven éves korától szívizom elfajulás folytán csak székben ülve tud aludni, csontjai zsugorodnak, gerince ferdül, teste megrövidül, 51 éves korától súlyos lábfekély kínozza és egy erős szívroham után lassú haldoklás az élete. Fokozódó vérszegénység, étvágytalanság, fáradékonyság és kimerültség életének állandó nehezékei. De ezekből a hősiesen vállalt és elfogadott áldozatokból születik meg az ő nagy élete. Az évtizedes stációk egy-egy termékeny életszakasznak, a szellemi-lelki felkészülésnek, a szegedi spirituálisságnak, a Papi Lelkiség folyóiratnak a megindításának és a teljes beérésnek mérföldjelzői. P. Hunya törékeny testében meleg, résztvevő emberi szív dobogott és szellemileg makkegészséges, Istenből élő lélek lobogott. Sodró dinamizmus áradt belőle és a belső tűz fényt vetett ragyogó arcára. Eredeti egyéniség, bátor, becsületes és őszinte, reális és szociális, gyermekded hitű és nagylelkű szellem, az akarás világában óriás volt. De igazi jellemmé a kegyelem faragta. Csak ennek erejével bírta el a testi szenvedéseket és a mérhetetlen lelki gyötrelmeket, amelyekből Isten nagykanállal juttatott neki. Főleg ennek tűzével formálta ki magában a Krisztus szerinti papi arcélt, amelynek vonzó erejét egy ország papsága érezte. Az itt közölt elmélkedések ilyen papi lelkület felé viszik a papságot.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1973 | Oldalszám: 167 | Méret: 21x14 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 14 MB |