Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Ciszterci lelkiség. Zirc alapításának 800. évfordulójára 1182–1982

A kötet Zirc alapításának 800. évfordulójára készült emlékkönyv. Szent Benedek fiai kolostoraikat hullámokban küldték a hit központjaiból a kereszténység határvonalai felé, előbb a feketeruhás bencések, aztán a fehérruhások, a ciszterciek. Zirc alapítása, amit 1182-re dátumoznak, előrenyomulást jelentett kelet felé. A Ciszterci Rend első másfél évszázadában nagy lendülettel küldte alapító csoportjait egyre messzebbre. Bár a kereszténység Magyarországon ez időben már otthonos volt, végső meggyökeresedését csak a szerzetesek teljesen Istennek szentelt élete hozta, ami együtt járt a kultúra megnemesítésével is. Hiszen a ciszterciek a kereszttel együtt az ekét is hozták és a könyvet.
Zirc előretolt állás volt, és az evvel együtt járó sorsot nem kerülhette el, amikor a török hadjáratok áldozatává vált. A Rend mégis másodszor is benépesítette. Másodszor is képes volt újra visszanyert helyzetét hivatásának megfelelően lélekkel és erővel megtölteni.
Egyéb okok mellett minden bizonnyal a nemzeti megújulás ereje volt az, ami a zirci közösséget arra késztette, hogy a jezsuiták feloszlatása által megfogyatkozott oktatási rendszerben szerepet vállaljon. A monostor evvel egy olyan hivatást tett magáévá, amely lelki arculatának egészét döntő módon meghatározta (Sieghard Kleiner, a Ciszterci Rend Generális Apátja ajánlásából).

A kötet tanulmányai:
Dr. Sieghard Kleiner, a Ciszterci Rend Generális Apátja: Zirc 800 éve
Lékai Lajos O. Cist.: Zirc 800 éve
Farkasfalvy Dénes O. Cist.: Szent Bernét beszéde a párizsi fiataloknak a megtérésről
Kereszty Rókus O. Cist.: A Ciszterci Generális Káptalan Nyilatkozatából: „A mai ciszterci életforma alapvető értékei”
Csizmazia Piacid O. Cist.: A magyar ciszterciek és a szerzetestanári hivatás
Lelóczky Gyula O. Cist.: Egy ciszterci szerző tanítása Szűz Máriáról. Szent Amadé homíliái
Zakar Polikárp O. Cist.: A ciszterciek lelkipásztorkodása
Boldog Stellai Izsák: Szerzeteseszmény


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1982 | Oldalszám: 127 | Méret: 21x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Prugg Verlag | Nyelv: magyar | Fájl méret: 9 MB |